Ungdom påvirker ungdom // FridaysForFuture
Greta
Greta Thunberg har blitt en talsperson, såvel som heltinne for en hel generasjon av unge mennesker i klimadebatten. Med det sagt er hun også en stor inspirasjon for veldig mange andre, herav politikere, miljøforkjempere, forskere, organisasjoner og kanskje deg og meg. Her skal vi se på hvorfor ungdommen blir så viktig i klimaomstillingen.
August 2018, i den svenske valgkampen startet Greta “skolestreik for klimaet”, først hver dag i ukesvis og deretter hver fredag (#fridaysforfuture). Hun ville skape oppmerksomhet rundt klimadebatten og ønsket at Sverige skulle oppfylle Parisavtalen.
Med dette satt hun i gang en global bevegelse med ca 1,6 millioner skoleelever i streik i 133 land. Deretter har hun møtt Obama, engasjert ungdom over hele verden, blitt nominert til Nobels fredspris osv. Ikke småtteri. For mange er hun selve symbolet på barn og unge i klimakampen. Sammen med dem kjemper hun for å bli hørt og har fått støtte og oppmerksomhet fra forskere over hele verden.
Har du ikke sjekket henne ut, gjør det nå. For man blir virkelig tom for ord når man skal beskrive denne unge jenta som verden trengte, trenger og håper verden tar vare på i fremtiden.
Ungdommens rolle i klimaomstillingen
Greta og ungdommen krever politisk handling for å begrense klimakrisen. #FridaysForFuture bevegelsen har mobilisert ungdommer over hele verden, men vil innsatsen deres gjøre en forskjell?
CICERO Senter for klimaforskning ser på 4 ulike grunner til hvorfor ungdommen kan bli betydelig for klimaomstillingen.
Ungdom påvirker ungdom
Der miljøbevegelser i stor grad har vært initiert av voksne med lite gjennomslag hos de unge, har de unges engasjement og initiativ i større grad smittet over på andre unge. I følge forskning gjort på temaet viser det at ungdom påvirkes av andre ungdommers engasjement. I dag blir det stort sett brukt sosiale medier for å spre budskapet og til å vise frem andre unges deltakelse og engasjement og derav større smittefaktor.
Unge gjør ting på nye måter
Unge tar i bruk teknologier som sosiale medier på andre måter enn de voksne. De er videre mer innovative og mer eksperimenterende når det gjelder livsstil, og mindre ‘satt’ hva gjelder vaner og ideer om hvordan ting bør gjøres. Det er nyttig og viktig å følge med på nye bevegelser så det lages løsninger basert ikke bare på dagens voksne, men også på framtidige voksnes ønsker og behov.
Påvirkning på foreldregenerasjonen
Det har lenge vært kjent at foreldres engasjement påvirker unges deltakelse i demokratiet. Men studier fra andre områder har vist at slik påvirkning også kan gå andre veien. Ungdommers engasjement kan øke foreldres engasjement. En ny studie finner slik påvirkning fra barn til foreldre når det gjelder klimaengasjement. De aller fleste av klimastreikerne er for unge til å delta i valgdemokratiet. Men deres mobilisering har potensiale til å påvirke foreldre og andre velgere, noe som kan få betydning for dagens klimapolitikk.
Framtidige deltakere i samfunnet
Man kan være enig eller uenig i klimastreikernes standpunkter. Men uavhengig av politisk orientering og standpunkt er det en utbredt oppfatning at demokratiers legitimitet styrkes gjennom folkelig deltakelse og engasjement. I studier av sosiale bevegelser omtales såkalte uintenderte sosiale og kulturelle konsekvenser av aktivisme: Når unge mennesker engasjerer seg i samfunnsspørsmål, er det større muligheter for at de engasjerer seg politisk også senere i livet. Forskning på samfunnsengasjement over folks livsløp finner at de som engasjerer seg tidlig i livet, i større grad enn andre fortsetter å engasjere seg i frivillig innsats i sivilsamfunnet gjennom hele livet.
Gode politiske løsninger vil kreve kunnskap om hvordan ungdom ønsker å leve. Ungdom som deltar, vil trolig mobilisere andre – både jevngamle og voksne. Klimaomstillingen verden står over for vil berøre alle. Dersom veivalgene skjer i et samspill mellom ulike aktører der også den folkelige mobiliseringen av nåtidens unge og framtidas velgere er representert, har man større muligheter for å lykkes (CICERO Senter for klimaforskning, 2019).
#FridaysForFuture har allerede vist en mobilisering og et engasjement blant unge, derfor satser vi på at Greta Thunberg, engasjementet og ungdommen blir betydelig for klimaomstillingen i framtiden og smitter litt over på resten av oss. For ungdom påvirker tydeligvis ungdom.
Nasjonal skolestreik
En ny nasjonal skolestreik for klima planlegges fredag 30.august (2019). I den anledning stilte vi Synne Torsvik, 16 år fra Arendal noen få spørsmål:
CICERO Senter for klimaforskere, https://cicero.oslo.no/no
Infinitumtmovement, https://infinitummovement.no/blogg/generasjon-greta-thunberg/?gclid=Cj0KCQjw4s7qBRCzARIsAImcAxZsabDvr-87wgfzCznKaCluhMl6SERsO2SvPy8HJzY79lji2zcVurgaArz7EALw_wcB
GQ - magazine, https://www.gq-magazine.co.uk/men-of-the-year/article/greta-thunberg-interview
Av Maria Di Lorenzo