5 gode tips til å redusere matsvinn
Foto: Getty Images
Skrevet av Veronica Lauritsen (@mat.medsmak)
I gjennomsnittet kastes det i følge mattilsynet 450 000 tonn spiselig mat hvert år. Dette tilsvarer ca. 84,7 kg per innbygger. Dette vil altså si at hver fjerde bærepose med mat som vi kjøper i butikkene går rett i søpla. For en typisk familie innebærer dette 20-30.000,- i året.
En av de største kildene til matsvinn hjemme er måltidsrester, tett fulgt av brød, frukt og grønt. Vi handler for mye mat, vi lager for mye mat, og vi kaster det vi ikke spiser i søpla. Selvfølgelig er vi mange som er flinke, mer bevisste på å bruke rester, eller fryse ned mat som ikke blir spist opp. Men i følge statistikken så det langt fler som ikke gjør det.
Alle kan forbedre seg på dette området, og her er fem nyttige råd for hvordan du kan bli mer bevisst på bruken av det du har, samtidig som du bidrar til å redusere matsvinn utenfor hjemmet.
Foto: Getty Images
5 tips til hvordan du kan redusere matsvinn
1. Er det noe du har fra før som kan brukes i dagens middag?
Det er lurt å ta en skikkelig "raid" i kjøleskapet innimellom, sjekk innerst i kjøleskap, skuffer og skap om du finner noe du kan bruke. Selv har jeg en tendens til å sette glass med sauser øverst i kjøleskapet, og når jeg fyller på med nytt, havner de eldste sausene lenger og lenger bak. Plutselig har man 3 stk salsa, eller uåpnede glass som har lang holdbarhetsdato. Slapp salat eller grønnsaker kan friskes opp ved å legge dem i isvann. Salat i 10 sekunder, grønnsaker i 10-15 minutter.
2. Ting som har gått ut på dato
Om du har fisk eller kjøtt i kjøleskapet som utgikk på dato i går, ikke kast! Lukt alltid på fisken, og du merker fort om den er dårlig. Vakumpakket fisk holder gjerne lenger, og kjøtt kan stort sett spises samme dag, eller et par dager over for den saks skyld. Melk holder seg gjerne en uke over tiden, og er du som meg og kun bruker melk i kaffen eller til matlaging? Ja, da går det helt fint så lenge den ikke har klumpet seg eller lukter surt.
3. Lag en spis-snart hylle
Når du kommer hjem med varene du har handlet, og må flytte på tingene i kjøleskapet for å få plass til de nye varene, er det viktig å organisere dem på en smart måte. Sett de eldste varene, samt varer med kort holdbarhet, som for eksempel åpne påleggspakker eller middagsrester, helt fremst i kjøleskapet. Da husker du å bruke dem, evt ha en fast hylle til alt som må spises. Kan også bruke en kurv eller boks.
Foto: Getty Images
4. Husk riktig oppbevaring
Å oppbevare matvarer riktig er alfa omega for hvor lenge ting er holdbart. Mange av dere har sikkert latt osten ligge i emballasjen med annet pålegg oppå, og deretter vært etterpåklok da osten har stivnet i kantene, og man må kutte av det som er stivt på alle sider. Det samme er det med skinke og pølsepålegg, det tørker ut. Mange bruker matposer, plastbokser og folie, noe som verken er bra for miljøet eller oss. Beholdere i glass/metall med lokk er supert og oppbevare mat i og gjør at ting holder seg lengre. Matvarene "svetter" ofte i plast, samt tiltrekker seg fuktighet og bakterier. Beholdere i glass/metall gjenbrukes.
5. Er du en av de som hiver gammelt brød, eller brokkolistilken?
Mange av oss kaster mat vi tror er uspiselig, enten fordi vi alltid har gjort det, ikke har visst bedre, eller tror det er dårlig. Brød er en av de tingene vi kaster mest av, og det mye fordi vi gjerne liker det ferskt, men ikke får spist det opp i løpet av to dager. Her er det lurt og enten fryse ned det brødet du ikke spiser og heller ta opp litt og litt for å tine opp eller riste. Om brødet er for gammelt kan du også lage krutonger med litt olje og valgfritt krydder i en panne, noe som bare tar noen minutter fremfor å kjøpe krutonger til 60 kr på butikken. Brokkolistilken er en annen ting 9 av 10 nordmenn skjærer bort og hiver i søpla. Du hiver faktisk den delen som er det beste på brokkolien, og som inneholder faktisk mer C-vitamin enn appelsin. Brokkolistilken kan brukes i suppe, matmuffins og grønnsakssnacks - ja bruksområdene er mange. Bare å google "tips til hvordan bruke brokkolistilken", så finner du mange gode oppskrifter.
Geniale apper som bidrar til matsvinn
Sulten
Appen Sulten skal hjelpe deg å spare penger, kaste mindre mat og inspirere deg til å ta bærekraftige valg for kloden. Har du ingredienser i kjøleskapet du ikke vet hva du kan gjøre med? Da kan du bare taste dette inn i søkefeltet, så får du opp mange gode forslag til hva du kan lage av flinke matprofiler.
Too Good Too Go
Too Good To Go gjør det enkelt å utgjøre en forskjell for miljøet gjennom å redde overskuddsmat samtidig som du sparer penger. Med appen kan du finne digg snacks, forundringsposer, bakverk og takeaway-mat fra kafeer, bakerier, matbutikker og restauranter i nærheten av deg til en god pris. Om du ikke allerede har lastet ned appen, "do it!" Tast inn hvor du befinner deg og få en oversikt over steder i nærheten som tilbyr henting av mat gjennom appen.
Kom gjerne med tips og erfaringer i kommentarfeltet.
Kilder:
Mattilsynet. (u.å). Hva kaster vi i matavfallet og hvorfor kaster vi mat. Hentet fra https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere/hva-kaster-vi-i-matavfallet-og-hvorfor-kaster-vi-mat