Eike økologiske // barneklær i takt med naturen

Ved håndfarging med lokale planter og matavfall, bruk av snø og regn som hovedkilde til vann og materiale i hemp gir Eike økologiske oss bærekraftige barneklær og kjøkkentekstiler som har historie og sjel, på naturens premisser. Plantefarging er den eldste kjente fargeteknikken anvendt på tekstiler og brukes i hovedsak på naturfiber. Etter de syntetiske fargestoffenes fremvekst ble plantefarging sterkt redusert.


Om Eike økologiske

Av Aina Lauritsen (gründer)

Eike økologiske startet først og fremst som et ønske om å lære plantefarging. Kombinasjonen av natur, miljø, lokale ressurser og farger var for meg uslåelig. Muligheten til å kunne hente vakre farger fra naturen rett utenfor døra, eller i matavfallet, og å stå ved fargegrytene og eksperimentere var forlokkende.

Ikke lenge etter at flere bøker om plantefarging var grundig gjennomlest fikk vi vårt første barn. Det har gjort at hovedproduktene hos Eike økologiske er barneklær. Ut fra egne behov har produksjonen utvidet seg til kjøkkentekstiler som gjenbrukbare kaffefiltre og kjøkkenhåndklær.

På naturens premisser

Jeg er opptatt av hva vi omgir oss med og lar huden vår være i kontakt med. Eike tilbyr derfor et giftfritt og varig alternativ, skapt på naturens premisser, for oss og jorda. Dessuten synes jeg det finnes altfor mange fantastiske farger i verden til at «alle» jenter skal gå i rosa og «alle» gutter skal gå i blått. Derfor lager jeg ikke jente- og gutteklær, men barneklær. For eksempel er alle barn trukket mot rosa i 3-6 års alderen, så hos oss er alle fargene for alle!

Eike økologiske er en énkvinnesbedrift lokalisert i Hurdal. Alt skjer i takt med naturen. Sanker jeg ikke nok ryllik i løpet av sommer og høst blir det ikke mer farge fra ryllik før neste sesong. Og spiser ikke vi, naboer, venner og familie nok avokado (ingen overdreven spising for at jeg skal farge altså) må jeg vente med neste rosa fargebad til jeg har nok steiner og skall igjen.

I fargeprosessen benytter jeg meg som best det lar seg gjøre av snø og regnvann. Vannet går tilbake til grønnsakshagen, som igjen produserer fargeemner som gult og rødt løkskall. Jeg tyner fargebadene så mye jeg kan, derfor vil det alltid være nyanseforskjeller på produktene. Og alle stoffrester fra produksjonen blir tatt vare på slik at jeg kan benytte meg av det når jeg designer og syr nye produkter.

Nedbrytbart

Hovedmaterialet jeg benytter meg av er hamp. Det er et slitesterkt materiale som blir mykere ved bruk og vask. På grunn av de hule fiberne isolerer hampen mot kulde slik som ull, og puster i varmen. Det absorberer godt og har antibakterielle egenskaper (perfekt for kjøkkentekstiler og barneklær). Hampen krever også svært lite vann ved dyrking og ingen kjemikalier. Og når den tid kommer er den nedbrytbar.

Laget for å vare

Jeg designer ikke ut i fra sesonger, men ønsket om å skape varige produkter. Jeg bygger Eike plagg for plagg og farge for farge, og alt vil fungere sammen fordi det kommer fra naturen. Alle plagg er designet for å vokse i, og ment å følge barnet minst to år før det går videre i arverekken. Med HAVRE-buksen kan man f.eks også fjerne elastikken nederst, slik at den blir sommerbukse og kan holde følge enda noen år.

Naturfargede produkter krever litt mer omtanke og kjærlighet enn kjemisk fargede, men jeg tenker at alle ting vi har bør få kjærlighet og bli tatt vare på. Vi bør eie mindre og heller investere i håndverk, og ikke masseproduserte varer som skiftes ut hver sesong. Dersom du legger ned tid til å ta vare på tingene dine vil du heller ikke kvitte deg med dem så lett, og de vil etterhvert bære med seg din historie.

Jeg håper at alle Eike-klær får lov til å være med ut og leke, og at når fargene lysner med tiden så er det historien om lek i skog og på svaberg som skrives.

Følg gjerne Eike økologiske på instagram @eike_okologiske. Hjemmesiden eike-okologiske.no er under oppbygging, og i løpet av våren lanseres nettbutikk.


Forrige
Forrige

Et skikkelig digg intervju // Hanne-Lene Dahlgren

Neste
Neste

Dumplings vegetar