Bærekraftig, næringsrikt, billig & fremtidsrettet

Belgvekster - en hverdagshelt

Kostholdet vårt er viktig både for å forebygge sykdom og for å fremme god helse. Et balansert og fullverdig kosthold i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger kan redusere risikoen for utvikling av livsstilsykdommer og sammenfaller i stor grad med et mer miljøvennlig kosthold. Det henger ofte sammen og her er det belgvekstene kommer inn.

Produksjon og forbruk av mat står for en stor andel av Norges klimagassutslipp. Redusert matsvinn og et mer plantebasert kosthold vil bidra til redusert miljøbelastning (Helsedirektoratet, 2016).

Matsikkerhet og bærekraft

Ved å se dette i en større skala vil en av framtidens og faktisk nåtidens store utfordringer være å sikre at alle mennesker får tilgang på næringsrik mat. Ifølge tall fra FN er det idag omtrent 8 millioner mennesker som sulter eller lider av mangelsykdommer. Dette gjør at det må satses på bærekraftig landbruk og produksjon av matvarer som gir helsemessige gevinster for å unngå feilernæring, underernæring og manglende matsikkerhet (FAO,2016).

Matsikkerhet defineres av FAO som «når alle mennesker til enhver tid har tilgang til nok, trygg og næringsrik mat for et fullgodt kosthold som møter deres ernæringsmessige behov og matpreferanser som grunnlag for et aktivt liv med god helse».

FN erklærte 2016 for det internasjonale året for belgvekster. Dette grunnet helse, miljø og bærekrafthensyn. Belgvekster er en viktig kilde til plantebasert protein over hele kloden og i tillegg har vist seg forebyggende mot livsstilssykdommer som fedme, diabetes, hjerte - og karsykdommer og kreft (FAO, 2016).

Belgvekster

Belgvekster er spiselige frø som tilhører erteblomstfamilien. Bønner, linser, erter, kikerter og overraskende nok peanøtter. Noen av belgvekstenes mange fordeler er den enorme geografiske utbredelsen, den høye næringsrike verdien, behovet for lite vann og en egen evne til å reprodusere seg selv.

Shelley Pauls / Unsplash

Shelley Pauls / Unsplash

Næringsinnhold

Belgvekster er en god kilde til protein og for mange er dette hovedkilden til planteprotein. Bønner og linser inneholder mye fiber og er dermed stabiliserende for blodsukkeret som igjen er forebyggende for blant annet overvekt, diabetes og hjerte - og karsykdommer.

Ellers er belgvekster en god kilde til blant annet jern, kalsium, folat og antioksidanter. Utenom soyabønner og peanøtter har belgvekster et lavt fettinnhold og har gode effekter på kolesterolet vårt. I tillegg er det gode nyheter til allergikere, dette er et naturlig glutenfritt matvalg.

Robuste og holdbare

Vi vet at vi kaster for mye mat. Men i matskapet ditt har du kanskje en pakke tørket erter som har vært der siden før 2. verdenskrig? Belgvekster, har den praktiske egenskapen at vi kan oppbevare de lenge, tørket i poser eller i hermetikk. Det gjør at posen din med linser, ender opp i gryten, og ikke i søpla.

I tillegg er mange belgvekster robuste. De tåler tørke og jord med relativt dårlig jordsmonn. Noen av de har veldig dyptgående røtter, som gjør at de tåler styrtregn med påfølgende perioder av tørke. Dette gjør at områder som ikke egner seg for andre, mer ømtålige vekster kan brukes til belgvekster. Vi har lenge blitt forespeilet en fremtid med mer ekstremt vær, og de fleste matvekster er sårbare for tørke. Da er det en lykke å ha plantet noen bønner som skal tåle det bedre enn de fleste andre.

Salget av belgvekster har økt kraftig den siste tiden. Mye importeres fra andre land, men i følge forskere er det mulig å dyrke ti ganger så stort areal av proteinrike vekster som erter og åkerbønne enn det vi gjør i dag (NIBIO). Vi får håpe det skjer noe her etterhvert. I mellomtiden, fortsett å bruk belgvekster!


Skrevet av: Ida Danielsen & Maria Di Lorenzo