Folat // vitamin B9
Folat er en samlebetegnelse for flere typer vitamin B9. Folat anvendes som en fellesbetegnelse på stoffer som inkluderer folsyre. Hvorfor er folat viktig og i hvilke matvarer finner du det?
Folat er nok et eksempel på hvorfor det er viktig å spise variert. Alt henger sammen og ofte trenger vitaminer hjelp av andre vitaminer eller stoffer for å fungere optimalt. For at folat kan gjøre jobben sin må vitaminet B12 være tilstede.
Jobben til folat er blant annet viktig for cellenes dannelse av DNA og er dermed essensiell for cellevekst, celledeling og dannelse av nye celler og vev i kroppen. Folat trenger å samarbeide med B12 for å komme inn i cellene fra blodet. I tillegg motvirker folat tretthet og utmattelse.
Folsyremangel er sjelden, men kan utvikles ved ensidig kosthold. Ved høyt alkoholinntak over tid vil opptaket av folsyre i tarmen reduseres. Langvarig alkoholmisbruk kan føre til skader på mage og tarm som vil føre til redusert opptak av folsyre og andre B-vitaminer, slik som vitamin B12.
Graviditet og folat
Når vi snakker om dannelse av nye celler og vev i kroppen er det ikke så rart at gravide da blir anbefalt ekstra tilskudd. Helst fra du planlegger å bli gravid.
Anbefaling:
“Så tidlig som mulig i svangerskapet, og aller helst før du blir gravid, bør du ta tilskudd av folat, 400 mikrogram per dag, frem til 12. svangerskapsuke” - Helsedirektoratet
Under graviditeten er det viktig at fosteret får tilstrekkelig tilgang på folsyre for å forebygge ryggmargsbrokk. Mor vil også trenge mer folsyre på grunn av fosterets store behov på folsyre.
Men, hvor finner jeg folat?
Grønnkål, spinat, brokkoli, persillerot, blomkål, salat, leverpostei, grove kornprodukter, knekkebrød, belgvekster, rosenkål, blåbær, rødbeter og nøtter har et høyt innhold av folat.
Bananer og appelsin inneholder folat, men ikke kategorisert som en god kilde.
Et kosthold basert på grønnsaker, fullkornsprodukter, belgvekster, frukt og bær inneholder altså mye folat.
I følge en forbruksundersøkelse fra 2005 - 07 (Pedersen, Müller, Hjartåker & Andersen, 2012, s. 223) bidrar sammalt mel med 21% av totalt inntak og er den største folsyrekilden i norsk kosthold.
Vitaminet folat er litt ustabilt og tapet ved matlaging anslås å være rundt 30 % - 50 %, spesielt ved varmebehandling. Det kan være greit å vite.
Kilder:
Pedersen, Müller, Hjartåker & Andersen. (2012). Grunnleggende ernæringslære. (2.utg.). Oslo: Gyldendal Norsk Forlag.
Helsedirektoratet: https://www.helsenorge.no/gravid/kosthold-for-gravide/#viktige-vitaminer-og-mineraler-for-gravide
Vitus Apotek: https://www.vitusapotek.no/livsstil-og-kosthold/vitaminer-og-mineraler/folsyre/a/A116008